Homemade hummus

Voor een goede hummus (of zoals het meestal wordt uitgesproken: Goemoes) kan je mij midden in de nacht wakker maken. Misschien heeft dat wat te maken met mijn Israëlische achtergrond of gewoon het feit dat ik een zwak heb voor kikkererwten.  Het is uiteraard gewoon kant-en-klaar te koop (zoals alles), maar zelf maken is super simpel, bevat veel meer verschillende smaken en is daarmee dus veel lekkerder. Daarnaast is het wel een paar dagen houdbaar in de koelkast na bereiding.

In Israël wordt de hummus gegeten / gedipt met veel brood op een bord, overgoten met olie en diverse kruiden. Ik combineer het zelf vaak bij verschillende soorten maaltijden, gerechtjes of gebruik het als basis voor een gerecht. Zo eet ik het thuis vaak op een rijstwafel met de lunch (met komkommer en alfalfa), als borrel snackje dip ik er wortels, radijsjes of komkommer in, offf (en deze kreeg ik als tip van een vriendin) ik gebruik het als basis / bindmiddel om bijvoorbeeld mijn tonijnsalade mee te binden. Dit scheelt behoorlijk wat mayonaise en is daarmee dus stukken gezonder.

Processed with VSCOcam with c3 preset

De basis van hummus zijn kikkererwten en tahin (ook wel uitgesproken als techina). De kikkererwten zijn zowel ‘droog’ als ‘nat’ te koop. Koop je ze ‘droog’ dan moeten ze eerst een nacht weken voor ze klaar zijn voor gebruik. Koop je ze ‘nat’ in blik of pot dan hoeven ze alleen maar afgespoeld te worden, waarna ze meteen klaar zijn voor gebruik. Tahin is een sesampasta gemaakt van sesamzaadjes en heeft een hele uitgesproken smaak. Zelf gebruik ik het altijd minimaal. Beide ingrediënten zijn te koop bij de Turkse supermarkt. Hoewel ik wel denk dat ze deze ook bij de AH hebben.

Hummus laat zich op verschillende manieren combineren met diverse kruiden, specerijen en olies. Ik zal eerst beginnen met de basis versie.

Homemade hummus

Spoel de kikkererwten af onder de kraan, in een vergiet. Zorg wel dat er wat van het vocht van de kikkererwten overblijft. Gooi de erwten in keukenmachine of blender en voeg daar zout, peper, knoflook, komijn, tahin, kikkererwten sap (3tl) en sap van een halve citroen aan toe. Begin met mixen. Ondertussen kan stukje bij beetje de olie erbij. Let op, dit is een lastig proces, want giet je er te veel olie bij dan wordt het drassig en bij te weinig wordt t droog. Laat de blender of keukenmachine nog even doordraaien zodat alle smaken goed met elkaar vermengen. De hummus is klaar als de structuur vol en romig is.

Processed with VSCOcam with c3 preset

Ingrediënten voor 1 bak hummus 

– Pot kikkererwten van 400gr
– 1 teen knoflook
– 1 tl tahin pasta
– 1 tl komijn
– 1/2 citroen
– Olijfolie (extra vergine)
– Zout
– Peper

Eet smakelijk!
Liefs Sha

Advertenties

3 thoughts on “Homemade hummus

  1. Pingback: 4x gezond en lekker snacken | shalovesfood

  2. Pingback: 4x skinny snacken | shalovesfood

  3. Pingback: In 3 stappen een heerlijke Baba Ganoush | shalovesfood

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s