17 makkelijke tips om voedselverspilling tegen te gaan

Hier nog een goed voornemen waar iedereen wel op kan letten. Het tegengaan van voedselverspilling.

50KG voedselverspilling per jaar

Wist je dat we gemiddeld 1/3 van ons eten verspillen, dat is ongeveer 50KG per persoon per jaar à € 150. Daar kan je toch wel iets anders leuks voor doen? Een retourticket voor een stedentrip bijvoorbeeld, nieuwe schoenen, doneren aan een goed doel, 10x boksles nemen bij een personal trainer en nog veel meer.

Vaak wordt het eten weggegooid omdat het over de datum is. Dat kan zijn doordat er teveel gekocht is, het vergeten wordt of restjes eten dat over is, waarvan we denken dat het te weinig is om te bewaren.  Waarschijnlijk denk je dat het wel meevalt omdat het vaak om kleine beetjes gaat, maar het loopt snel op. Een boterhammetje hier en restje eten uit de pan daar. Zo tikt het lekker aan.

Bewustwording

Ik ben de laatste jaren wel steeds bewuster geworden als het op voedselverspilling aankomt. Maar sinds ik samenwoon en mijn vriend zijn twee kinderen er om de zoveel dagen zijn, ben ik er nog meer mee bezig. Zo blijft er wel eens wat eten over omdat ze het niet lekker vinden, vol zitten of een andere reden. Hierdoor ben ik steeds creatiever geworden en merk ik dat het erg gemakkelijk is om verspilling van voedsel te verminderen.

Tips

Ik heb hieronder 17 tips opgeschreven die iedereen wel een klein beetje kunnen helpen. Kijk en lees aan welke tips jij het meeste hebt.

1. Zorg ervoor dat je een aantal basis producten altijd op voorraad hebt. Hier valt oneindig mee te combineren en variëren: ui, knoflook, tomaten, gepelde tomaten of passata, blikjes tonijn, kaas, eieren, melk, diepgevroren groentes als erwten en spinazie.

2. Blijft er (klaargemaakt) eten over? Zoals groente en/of aardappels, verwerk het in een ovenschotel de volgende dag.

3. Pannenkoeken beslag over? Maak de pannenkoeken en bewaar ze als ontbijt of lunch. Of bewaar het beslag tot de volgende ochtend (of tot het weekend) en maak de pannenkoekjes dan klaar of maak pannenkoekmuffins uit de oven (muffin vormpjes vullen met beslag en daarin bijvoorbeeld spekjes en/of blauwe besjes).

4. Maak een frittata van overgebleven groente. Klopt wat eieren op met melk of room, even in de oven en klaar.

5. Of maak een soep van overgebleven groente en vries het daarna in (denk aan, courgettesoep, broccolisoep, bloemkoolsoep, groentesoep, pastinaaksoep, (zoete) aardappelsoep). Vaak heb je daar alleen maar de groente zelf voor nodig, die bak je aan in een soeppan met ui, knoflook, peper en zout. Water en bouillon erbij en pureren maar.

6. Worden de kruiden die je koopt snel slap? Vries ze in! Of bewaar ze in een natte theedoek in de koelkast.

7. Vries fruit in. Bij ons liggen er vaak bananen, mango’s, aardbeien, frambozen, bessen in de vriezer. Wel even goed schoonmaken, schil eraf en klaar. Perfect om ’s ochtends een smoothie mee te maken.

8. Bananen en rijp fruit zijn geen goede combi. Ze geven namelijk ethyleen gas af dat ervoor zorgt dat het rijpingsproces versneld wordt. Leg je rijpe fruit dus apart van je bananen. Of leg rijpe bananen weg van je andere fruit. Een rijpe banaan kan wel bewaard worden in de koelkast, dit stopt het rijpingsproces.

9. Toch overrijpe bananen op de fruitschaal, verwerk ze in een cake, banaan-ei pannenkoeken of bananenbrood.

10. Verwerk overgebleven groente in een tomatensaus voor pasta of lasagne. Mocht je die niet gelijk opeten, vries het dan in.

11. Verwerk restjes uit de koelkast in een pasta, couscousschotel, salade of hartige taart.

12. Twee stukken groente over en geen vlees meer? Eet lekker een keer vegetarisch, net zo lekker en je hebt niet altijd vlees of vis nodig. Maak bijvoorbeeld een quinoa gerecht met overgebleven groente. Diverse groente aanbakken met ui, knoflook en tomaten. Maak de quinoa klaar en doe het bij de groente in de pan, laat alles verder garen totdat je een lekker prutje hebt.

13. Vries brood in voor het oud wordt. Is het al oud geworden, maak er dan wentelteefjes van of broodpudding.

14. Restje gekookte pasta over? Verwerk het de volgende dag in een ovenschotel of neem het mee naar je werk met saus. Of maak er een salade van.

15. Maak een boodschappenlijstje voor de hele week en zet daarin precies de gerechten die je elke avond wilt eten. Zo voorkom je dat je teveel koopt.

16. Ga je onverwachts uit eten terwijl je al eten had gekocht voor die avond, vries het vlees in om te voorkomen dat het niet meer goed is.

17. Leg het eten goed in het zicht in de (koel)kast, soms vergeet je het doordat het  helemaal achterin ligt of verstopt achter/onder ander eten.

Kortom er zijn genoeg mogelijkheden om voedselverspilling tegen te gaan!

Heb jij nog tips? Deel ze gerust hieronder.

Cooking love

Advertenties

6 thoughts on “17 makkelijke tips om voedselverspilling tegen te gaan

  1. Pingback: Frittata met kippendijen en paddestoelen | shalovesfood

  2. Pingback: Lekkere lichte quinoa lunch | shalovesfood

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s