Portobello burgers met gekarameliseerde uien en blauwe kaas

Shalovesfood had net zo goed shalovesburgers kunnen heten, want voor een goede hamburger kun je mij ’s nachts wakker maken. En dan het liefst zelfgemaakte, gemarineerde hamburgers. Het kost maar een paar minuten extra en smaakt zoveel lekkerder. Vaak doe ik dit ’s ochtends, zodat het daarna voor een paar uurtjes terug de koelkast in kan. Het is super simpel want je kan er alles in doen wat jij lekker vindt; kruiden, ui, knoflook, ei etc. En ik beloof dat het altijd beter smaakt dan die snackbar zooi (die soms na een nachtje stappen ook wel erg lekker smaakt :)).

Portobello burger

Naast burgers heb ik ook een (voedsel)voorliefde voor paddenstoelen. Het liefst eet ik ze elke dag en bij / door iedere maaltijd. Vandaar dat ik de portobellos eens wilde gebruiken als vervanger van het bekende hamburger broodje. Aangezien portobellos zich prima laten combineren met blauwe kaas, en blauwe kaas weer heerlijk smaakt met gekarameliseerde uien, kon dit niet anders dan een nieuw gerechtje worden.

Ik heb bij de ingrediënten geen hoeveelheden bij de kruiden gezet aangezien ik alles op gevoel doe. Wil je wel weten hoeveel er ongeveer ingaat, hou dan 1 theelepel aan (behalve bij de cayennepeper, daar zou ik een halve theelepel van gebruiken). Wij hebben dit zonder bijgerecht gegeten, dus gewoon 2 burgers (150 gram per persoon) op de portobellos. Maar een frisse salade smaakt hier denk ik ook heerlijk bij.

Ingrediënten voor 2 personen

Voor de gekarameliseerde uien:
3 rode uien
Klontje roomboter
Scheutje olijfolie
1 tl honing
1tl kokosbloesemsuiker
Scheutje balsamico (witte wijn azijn kan ook)
Snuf zeezout en peper

Voor de burgers:
300 gram biologisch gehakt
1 kleine rode ui
1 teen knoflook
1 ei
1 beschuit
Zout
Peper
Komijn
Nootmuskaat
Kerrie
Cayennepeper
Chilipoeder
Kurkuma
Kokosolie / olijfolie / roomboter / bakboter
4 portobellos
Een stuk blauwe kaas

Portobello burgers met gekarameliseerde uien en blauwe kaas

Gehakt marineren > 5-10 minuten

Begin ’s ochtends of ’s middags met het marineren van het gehakt. Uiteraard geldt, hoe eerder je begint, hoe meer de smaken opgenomen kunnen worden.

Snipper de ui en knoflook heel fijn en meng dit door het gehakt samen met alle kruiden, het ei en het beschuitje. Maak er 4 bollen van en druk ze met je hand een beetje plat totdat er burgers ontstaan.

Zet afgedekt weg in de koelkast totdat je ze gaat gebruiken.

Uien karameliseren > 30 – 45 minuten

Snij de uien in ringen van ongeveer 1 cm dik.

Pak een koekenpan met een dikke bodem. Zet deze op middelhoog vuur. Doe een klontje roomboter in de pan samen met wat olijfolie. Zorg ervoor dat de pan warm wordt, maar niet loei heet (anders verbranden de uien).

Doe de uien in de pan en blijf met een houten spatel roeren. Na een paar minuten worden ze glazig en gaan ze vocht verliezen. Blijf goed roeren totdat je ziet dat de uien geen vocht meer verliezen. Nu kunnen de overige ingrediënten erbij; de honing, balsamico en suiker.

Het belangrijkste is nu dat je blijft roeren in de pan. De uien mogen niet aanbranden en moeten alle smaken opnemen. Dit blijf je doen gedurende 30 minuten. Daarna kunnen de uien in een bakje en kan je aan de burgers beginnen.

Gekarameliseerde uien

Gekarameliseerde uien

De portobello burgers > 10 minuten

Zorg dat je de hamburgers zo’n 10 minuten voor gebruik al uit de koelkast hebt gehaald.

Pak een grillpan voor de burgers en gebruik de pan van de uien voor de portobellos. Beiden hebben ongeveer even lang nodig (dit is ook afhankelijk van de dikte van je burger).

Doe een klontje kokosolie in de pan van de uien. Bestrooi de portobellos met zout en peper en leg ze in de pan als deze heet genoeg is. Bak ze om en om, totdat ze gaar zijn. Na ongeveer 8 minuten zijn ze klaar.

Ondertussen zet je ook een grillpan op het vuur met wat bakboter (of olijfolie, kokosolie, etc..). Als deze heet genoeg is, kunnen de burgers in de pan. Regelmatig omdraaien en na 8-10 minuten zijn ze klaar.

Portobello burgers

Portobello burgers

In de tussentijd snij je plakjes of stukjes blauwe kaas af.

Als alles klaar is kun je beginnen met het bouwen van de burger. Gebruik de portobello dus in plaats van een broodje.

Portobello + burger + kaas + uien + portobello.

Portobello bugers

Portobello bugers

Of in ons geval, deden dat we dat voor de foto, maar hebben we uiteindelijk 2 open burgers gemaakt per persoon. Yummie.

Portobello bugers

 

 

Advertenties

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s